Wikiplayer

joi, 17 martie 2011

Clematitele - cum se tund


  
    


  Citeva lamuriri despre cum se tund clematitele.
  Unele se tund drastic  pina la pamint, altele nu se tund deloc. Important e sa stiti ce soi de clematita cultivati.




      Exista trei categorii  A, B si C ( sau 1, 2 si 3 )  :
  1.   Clematitele  din prima categorie infloresc in primavara sau la inceputul verii pe lastari crescuti in anul precedent si au flori relativ mici. Se tund numai cind au crescut excesiv si nu incap in spatiul  respectiv. Chiar si atunci nu se tund mult, mai degraba se curata lastarii uscati si bolnavi, se aeriseste planta  si se taie  doar ce depaseste spatiul in care se poate extinde. Aici se incadreaza Clematis Montana, Clematis Alpina si Clematis macropetala. Unele sint si parfumate.
  2. Clematitele din a doua categorie infloresc ceva mai tirziu , in vara. Unele continua sa infloreasca si in toamna. Florile apar pe lastari din anul precedent . Se pot tunde dupa inflorirea principala dar, mai bine e sa le tundem la sfirsitul iernii, cind se vede mai bine structura plantei . Nu se taie mult, doar daca depasesc spatiul si se intind peste masura. Nu e nevoie sa le tundem in fiecare an. Daca se doreste intinerirea unei plante se poate taia drastic, la pamint, dar in detrimentul infloririi anului respectiv. Va inflori bogat in anul urmator.  Aici intra majoritatea clematitelor hibride cu flori mari : "Nelly Moser" ,"Barbara Jackman" , Clematis viticella, "Lasurstern ", "Dr. Ruppel ", "Ernest  Markham " si altele. 
  3. In ultima categorie intra clematitele ce infloresc tirziu, pe lastari crescuti in anul respectiv. Sint cel mai usor de tuns si se recomanda ca si plante de companie ptr. trandafirii agatatori (mai putina bataie de cap cu tunsul ). Se taie la 25- 60 cm de la pamint la sfirsitul iernii, inainte de a da frunze.  Daca nu se tund astfel florile apar foarte sus si la baza planta e golasa. Aici intra Clematis Jackmanii , Jackmanii superba , "Gipsy Queen ", "Ville de Lyon ", "Perle d'Azure ", "Hagley Hybrid " si altele. 
           Acum o sa ziceti, ca v-am incurcat mai rau !  Nu-i chiar asa de rau, daca stiti, cum se comporta clematita  pe care doriti sa o tundeti. Daca infloreste devreme, o singura data si cu flori mici, e in primul grup. Daca infloreste in doua etape, la inceputul verii, cu flori mari si mai tirziu mai putin bogat si cu flori mai mici, e in al doilea grup. Iar daca infloreste in a doua jumatate a verii pina in toamna, chiar daca a fost tunsa mult la inceputul anului, e in al treilea grup. Daca stiti numele clematitei puteti cauta si pe Internet, exista multe informatii, majoritatea in engleza, dar e usor de inteles ce si cum.
                                            

12 comentarii:

  1. Da, am aflat, ma situez in grupa a doua,cu Ernest Markham,dar mai am una mov, cu floarea cu 4 petale(sper sa o mai am, ca am pus-o anul trecu),dar nu stiu cum se numeste si in ce grupa intra.Trebuie sa astept pana o inflorii sa o categorisesc pe undeva. Mai am o intrebare,dar trebuie sa ies, sa studiez mai bine planta.Revin.

    RăspundețiȘtergere
  2. Hai ca intrai in ceata.Eu am un defect din cauza ca sunt si auditor intern si despic firul in patru.Si tot cautand am gasit un site superb care spune despre clematite cate in luna si in stele.
    Aici zice ca soiul meu intra la categoria a 3 a de taiere.Mie imi convine ca este mai simpla.Ca la prima si a doua e mai complicat.Dar aici la tine vad soiul in a doua.Ceata!!!Mai am cateva zile de gandit, pana trece luna plina.Daca mai aflii ceva in plus, dai un bipp (ha,ha,ha)

    RăspundețiȘtergere
  3. Vasi, se pare, ca intra si in a doua si in a treia categorie si am gasit mai multe clematite, care sint la mijloc.
    Aici - http://www.clematis.hull.ac.uk si aici - http://www.clematis.hull.ac.uk ,intra la ambele categorii. La http://www.rosenhof-schultheis.de, de unde mi-am luat clematita albastra, e in ultima categorie. Ce am scris eu in post, e dintr-un manual de tuns plantele agatatoare. Deci,in functie de ce flori vrei,o tunzi diferit. Se pare, ca poate face si flori duble, daca o tunzi mai putin si atunci sint si florile mai mari.Daca mergi pe tipul 3, infloreste mai bogat ,mai tirziu si cu flori mai mici.

    RăspundețiȘtergere
  4. Hai ca m-am lamurit,am sa o tund pe tipul 3,ca parca e mai frumos o bogatie florala decat mai putine si mai mari.Multumesc!
    Ce bine arata in poza cu grilajul plin din prima adresa.

    RăspundețiȘtergere
  5. DANI, aceasta din poza ta cum se tunde? Am una identica si vreau s-o mut la soare ca-i napadita de liliac si de piersic. Pot s-o mut acum,inainte de a porni mugurii noi?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Doamna Elisa ,cred ca puteti sa o mutati acum, dar cu pamintul la radacini, ca sa nu sufere prea mult.Si, daca o mutati la soare, sa alegeti un loc unde ,sa fie cel putin baza plantei la umbra, eventual plantati acola ceva plantute. La clematite le pace sa stea " cu picioarele la umbra si cu capul in soare " !
    Clematita asta o am de la mama.Nu stiu exact ce soi e. Presupun, ca e C.Jackmanii. Din ce am observat eu,infloreste pe lastarii din acelasi an .O tund cam la 30-50 cm de pamint,deasupra a cel putin doua perechi de muguri si ii musuroiesc radacinile, ca sa dea lastari noi . Va raspund cu placere si sper, ca am fost de folos !

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu n-am tuns nimic si mi-au inflorit de nu se poate, slava Domnului! Ce bine ca nu trebuie sa le mai tund si pe astea, ca abia ma tund pe mine! :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Alexandra, daca au inflorit asa frumos, sint din acelea care le tunzi putin ,de forma ,adica in grupa a doua.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ziua,
    Am cumparat in acesta primavara 3 clematis, un President care a si inflorit, este suberb si doua Ville de Lion.

    rog sa-mi spuneti, din ce categorie sunt, sa le pot tunde si daca stiti cumva cum se inmultesc.

    Multumesc,

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ,Ovidiu !
    Ai cumparat doua clematite foarte frumoase.
    " The President " face parte din a 2-a categorie. Se tunde pe la sfirsitul iernii , inainte de a se umfla bobocii( cam pe la sfirsitul lui Februarie, chiar in Martie daca e iarna grea). Se taie usor,cam o treime din lungimea lastarilor.
    " Ville de Lyon " e o clematita din al 3-lea grup. Se tunde in aceeasi perioada cu " The President ", dar mult mai drastic, cam la 25-60 cm de pamint.
    De inmultit se inmultesc cel mai usor prin marcotaj, ca si vita-de-vie. Apleci un lastar si, dupa ce faci o mica incizie longitudinala ( numai la nivelul scoartei ),il fixezi cu o sirma groasa de pamint. Se acopera apoi cu pamint si se pastreaza locul umed mereu. Poti efectua manevra asta si direct intr-un ghiveci ingropat in pamint. Se poate pudra si cu hormon de crestere. Dureaza de la un an pina la un an si jumatate .Apoi se poate separa noua planta de planta mama.
    Sper, ca am fost de folos !

    RăspundețiȘtergere
  11. esti sursa mea de informatii!! si ma bucur ca rasfoind am dat (iar) peste postarea asta, acus-acus incep sa se arate si ale noastre ;))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aha, deci ai clematite ! Ma bucur, ca ti-a fost de ajutor articolul asta.
      Da, se apropie momentul sa le cureti. Si sa le uzi apoi regulat cu ingrasamint lichid, ca sa formeze multi boboci de floare. Succes la treaba !

      Ștergere