marți, 7 noiembrie 2017

Din gradina bunicului


Verdeturi de iarna  :  spanac, salata si ceapa verde.
S-a deschis sezonul la salata de laptuci, fricassee si placinta cu spanac.




O reteta recent pusa in practica, dupa ce am gustat-o la Timisoara in vara, la restaurantul sarbesc Dinar, e spanac la tigaie cu usturoi
Foarte simplu de gatit, se potriveste si la peste si la carne. Frunzele spalate, intregi, se soteaza in ulei de masline, intr-o tigaie incapatoare. Sarati, piperati, adaugati 1-2 catei de usturoi facuti alifie si eventual putina apa, daca frunzele sunt  mature si trebuie sa stea pe foc cateva minute in plus. 
In mai putin de zece minute aveti o garnitura colorata si gustoasa. Duminica trecuta am adaugat si frunze de mangold. Cred ca merge si cu frunze de sfecla frageda, care aici, in Grecia, traditional se fierb si se servesc in salata impreuna cu radacina sfeclei, fiarta sau coapta, apoi taiata rondele, totul stropit din belsug cu sos vinaigrette si usturoi. 

18 comentarii:

  1. Recunosc, sunt ciudoasă. La noi s-a deschis sezonul curățării parbrizului :) Încet dar sigur, vine iarna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si la noi e sezon de folosit stergatoarele de parbriz :) Dar pe afara e verde la nivelul solului.

      Ștergere
  2. La tine sa deschis sezonul "verdeturilor" la mine a dat bruma pentru prima data în toamna asta azi-noapte! Fiecare cu sezonul ei! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doar e luna lui Brumar :) Asta pentru Europa Centrala.

      Ștergere
  3. Buna seara, gand la gand cu bucurie. Desertul de azi,placinta cu... spanac( este din vara de la congel). O seara frumoasa si o zi de sarbatoare binecuvantata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, Vasile ! E tare bina placinta cu spanac, mai ales cand spanacul e din gradina proprie 😊
      Multumesc de urare ! Asemenea si voua !

      Ștergere
  4. Ce de bunatati in gradina bunicului!
    Si mie imi place spanacul facut asa, simplu, in tigaie. La sfarsit eu mai stropesc si cu suc de lamaie. Chiar e o garnitura buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Numai bunatati cresc in gradina bunicului 😊
      O sa incerc si cu suc de lamaie, sa vedem cum ne place mai mult. Merci de idee, Luiza !

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. Laptucile mele sunt nitel mai mici, dar nu mai au mult si ajung ca cele din poze 😊

      Ștergere
  6. Your winter garden looks beautiful! We never remember to plant our winter crops. :/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Just green lettuce, onion and spinach in my father's-in-law garden.
      Thank you, Sweetbay !

      Ștergere
  7. Ce bine arata gradina! Langa spanacul acela superb, merg niste oua ochiuri si doua felii de mamaliga rece pusa pe gratar...Pfoa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O, daa, spanacul merge minunat cu oua :) Si cu branza de oaie :)

      Ștergere
  8. Ce de minuni are bunicul in gradina ! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunt la munte acum şi mă uit la grădina tristă, plină de frunze şi vrejuri de flori uscate, pe care trebuie să le adun...Am venit să plantăm bulbi de lalele şi câţiva trandafiri, în locul celor "pierduţi". Sunt abia 7 grade afară. Ce diferenţă faţă de grădina bunicului! Spanac cu ochiuri şi puţin piure de cartofi e o mâncare preferată. Dar nici spanakopita nu e de lepădat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa ce o sa cureti, o sa fie mai putin trist peisajul. Plus ca o sa poti visa la noii "locatari" :) Sa stii ca te invidiez ca plantezi trandafiri, eu nu mai am loc deloc ...
      Spanakopita e un deliciu :) Mai ales cand o facem in casa.

      Ștergere